måndag 24 oktober 2016 - Idag har Inga och Ingalill namnsdag


Karlsborg

Lokalt Väder


kl. 22-00

4.5 m/s (SW)

Senaste Annonser


Bilar Köpes års 2006-2012FÅRSTÄNGSEL KÖPESMatgrupp
500:-


Kaffebryggare Coffe Queen M1
1600:-


Gummibåt Navigator III
2000:-


Bostäder Till Salu


Kruthusvägen 32D
Karlsborg
Pris: 875000


Äspenäset
Karlsborg
Pris: 350000

Kontakta oss


Redaktionen
 E-post

Stefan, Tidningschef
070-54 60 122
 E-post

Hanna, Ansvarig utgivare
0763-03 89 46
 E-post

Cecilia, Red. Karlsborg
 E-post

Ann-Charlotte, Sälj Gullspång
 E-post

Emelia, Sälj Mariestad
 E-post

Therese, Sälj Laxå
 E-post

Emilie, Annonsdesign
 E-post

Christian, Distributionschef
 E-post

Gunnar, Distribution
 E-post

Johan, Distribution
 E-post

Välkommen att kontakta Stefan eller Hanna om du vill boka annonsplats i någon av våra tidningar!

Publicerad: måndag, 14 december, 2015 - 13:42

Flera drograttfylleri vid stenbäcken

TÖREBODA: Flera drografylleri och innehav har inträffat under helgen i Stenbäcken utanför Töreboda.

Fredag kväll vid 23:30 stoppas en bil i området. Föraren som är en man född 62 från Karlsborg, misstänkts för grov olovlig körning och drograttfylleri.

Natten mellan Fredag och Lördag möter polisen ytterliggare en bil i området. Polisen försöker att stoppa bilen, den kör in på en gård i närheten. När polisen kommer fram till bilen står en man född 82 från Mariestad. Man kan inte styrka att det är han som kört bilen. Däremot är han misstänkt för ringa narkotikabrott.

Natten mellan Lördag och Söndag stoppas en bil. Föraren som är en man född 70 saknar körkort och är misstänkt för olovlig körning och drograttfylleri.

 


Redaktionen Hova

0506-36 51 20
redaktionen@skagernsnyheter.se

Publicerad: söndag, 13 december, 2015 - 18:59 Foto: Örjan Jakobsson

Bok om jordbävningsdrabbad by i Nepal stöder återuppbyggnad av familjehemmet ”Home of Hope”Bok om jordbävningsdrabbad by i Nepal stöder återuppbyggnad av familjehemmet ”Home of Hope”

Familjehemmet ”Home of Hope” för föräldralösa barn i byn Ratankot i Nepal var nästan klart. Då raserades det av de kraftiga jordbävningarna som drabbade landet i maj i år. Nu ska boken ”Drömmen om ett barnhem” bidra till att familjehemmet byggs upp igen. Boken har tagits fram av stiftelsen Lööf Foundation och intäkterna går oavkortat till återuppbyggnaden. - Vi hade planerat invigningen av familjehemmet till den 6 juni, Sveriges nationaldag. Bara några veckor innan så förstördes nästan allt av jordbävningarna. Vi bestämde direkt att vi skulle bygga upp det igen. Men först handlade det om att ge akut stöd, både materiellt och själsligt, säger Sophie Lööf, ordförande för Lööf Foundation, en filantropisk stiftelse utan vinstintresse. Ett hjälpprojekt är att försöka skapa ett familjehem för föräldralösa barn i Nepal.

Boken ”Drömmen om ett barnhem” bygger på dagboksanteckningar skrivna av Lööf Foundations representant Johan Magnusson, som reste ned till den jordbävningsdrabbade byn Ratankot. Under tre veckor arbetade Johan dels med att stötta de nödställda byborna med såväl omtanke som medicin och mat, dels att planera återuppbyggnaden av familjehemmet. I boken får vi ta del av Johans upplevelser och gripande möten med människor som kämpar för att bygga upp sin vardag igen.

- Jag mötte mycket sorg men också mycket tacksamhet och glädje. Vi hjälpte människorna i byn med allt från tält, liggunderlag och filtar till att plåstra om skador. Men vi gav även barnen teddybjörnar, badminton-set och fotbollar. Att se hur mycket en fotboll kan betyda gjorde mig oerhört berörd, säger Johan Magnusson, civilingenjör och Lööf Foundations representant som arbetar med byggprojektering och arbetsledning av familjehemmet.

Stiftelsen Lööf Foundation har sedan början av 2014 planerat och byggt familjehemmet, döpt till ”Home of Hope”, i byn Ratankot i Nepal, i samarbete med den tibetanske munken Geshe Pema Dorjee Lama. Sophie Lööf är ordförande för stiftelsen och tredje generationens delägare av Partex Marking Systems, ett dotterbolag till Nordfas Invest. Det är Nordfas Invest som är ansvarig utgivare av boken ”Drömmen om ett barnhem” och ger ut den till förmån för Lööf Foundation.

Boken ”Drömmen om ett barnhem” säljs på Bokus, Adlibris och kan även beställas på valfri bokhandel. Cirkapris är 249 kr. För mer information: Sophie Lööf, ordförande Lööf Foundation tel: 070-293 6111 e-post: sophie@nordfasinvest.se Mer om Lööf Foundation Lööf Foundations ska främja omsorg och utbildning av barn och ungdomar, miljövård samt social hjälpverksamhet. Lööf Foundation ingår i Nordfas Invest med huvudkontor i Gullspång. Stiftelsens ordförande Sophie Lööf är tredje generationens delägare av Partex Marking Systems, ett dotterbolag till Nordfas Invest. I början av 2013 startade Partex ett tvåårigt samarbete med Hand In Hand i Indien, en förening utan vinstintresse som arbetar för att stärka jordens fattigaste människor. Samarbetet handlade om att stötta en by att ta sig ur extrem fattigdom och det har gett mycket gott resultat. Att bilda stiftelsen Lööf Foundation var ett naturligt steg att fortsätta det filantropiska arbetet. Stiftelsen har projekt både internationellt och i Sverige. www.looffoundation.org

Här finns webbaffären - KLICKA


Stefan Skärlund

070-54 60 122
stefan.skarlund@skagernsnyheter.se

Publicerad: tisdag, 8 december, 2015 - 16:55

Karlsborgsnyheter.se byter namn

KARLSBORG: Karlsborgsnyheter.se byter namn till Östra Länstidningen.


Redaktionen Hova

0506-36 51 20
redaktionen@skagernsnyheter.se

Publicerad: torsdag, 26 november, 2015 - 07:56

Papperstidningen via länk

LÄNK: Klicka här för att läsa senaste Skagerns Nyheter


Stefan Skärlund

070-54 60 122
stefan.skarlund@skagernsnyheter.se

Publicerad: onsdag, 25 november, 2015 - 09:38

Villainbrotten

MARIESTAD: Hos en av de gripna för den senaste tidens villainbrott har polisen funnit en mobil hemmahörande i Karlsborg. Mobilen stals från omklädningsrum 26 okt.


Redaktionen Hova

0506-36 51 20
redaktionen@skagernsnyheter.se

Publicerad: tisdag, 17 november, 2015 - 14:16

Polisen säljer omhändertagen häst

POLISEN: Hästen, Stoms Adam, är en varmblodig travare, valack och född 2006. Fader är Adams Hall (US) och moder är Alfhild Palema. Hästen är något nervös och det fins ingen information om den är inriden eller inkörd. Hästen är omhändertagen av Länsstyrelsen i Västra Götaland. Hästen har endast duplikat pass och säljs i befintligt skick utan garantier. Det finns möjlighet för intresserade köpare att titta på hästen innan köp.

 
Intresseanmälan/anbud lämnas skriftligen senast den 25 november 2015 via e-post till: lpo-ostra-skaraborg.kansli@polisen.se. Märk mejlet med ärendenummer A426.328/2015 och glöm inte ange ert namn, person-nummer, telefonnummer och mailadress. Polismyndigheten förbehåller sig fri prövningsrätt av samtliga ingivna förslag och rätt att förkasta samtliga förslag. Av de köpare som kan komma ifråga, antas de som Polis-myndigheten med beaktande av samtliga omständigheter finner lämpligast.
 
Frågor besvaras av Morgan Tärning på telefon 010-56 574 08 från måndag den 23 november.

 


Redaktionen Hova

0506-36 51 20
redaktionen@skagernsnyheter.se

Publicerad: torsdag, 12 november, 2015 - 16:48

Två personer anhållna för stöld

KARLSBORG: De två män som greps tidigt på torsdagsmorgonen i Karlsborg, troligen i färd med att begå inbrott, har nu anhållits. I deras bil hittades misstänkt stöldgods.

Läs mer>>


Cecilia Söderberg

0735-00 26 27
cecilia.soderberg@skagernsnyheter.se

Publicerad: torsdag, 5 november, 2015 - 15:50

Industrilokal i Undenäs var dold cannabisodling

UNDENÄS: Man har funnit en cannabisodling i en lokal. Lokalen hade förspikade fönster och man hade dragit in extra el. 6 män är misstänkta för för grova narkotikabrott.

Läs mer på Skaraborg P4>>
 


Cecilia Söderberg

0735-00 26 27
cecilia.soderberg@skagernsnyheter.se

Publicerad: lördag, 31 oktober, 2015 - 09:42

Våld mot ordningsvakter och polis

KARLSBORG: Vid Skepparegatan på Idas brygga griper ordningsvakter en man som gjort sig skyldig till våld mot vakterna. Polis övertar gripandet och då gör sig mannen skyldig till våldsamt motstånd och skadegörelse genom att sparka söder en ruta på polisbilen. Händelsen skall ha inträffat i natt lite efter halv ett.


Redaktionen Hova

0506-36 51 20
redaktionen@skagernsnyheter.se

Publicerad: lördag, 31 oktober, 2015 - 09:32

Personbil kört in i skyltfönster

KARLSBORG: 07:09 Trafikolycka Strandvägen. Personbil kört in i en vägg, en person till sjukhus.

Bild: Cykelaffären Karlsborg

 


Cecilia Söderberg

0735-00 26 27
cecilia.soderberg@skagernsnyheter.se

Publicerad: lördag, 31 oktober, 2015 - 09:08

Man hittad död i Karlsborg - Polisen misstänker mord

KARLSBORG: I går vid 16-tiden kom en kvinna hem och hittade sin man död i Karlsborg (Norra skogen) - polisen misstänker mord
Enligt polisen har mannen mördats. I hemmet fanns även den misstänkte gärningsmannen skadad.
– Det finns en relation mellan offret och den misstänkte, säger Åke Pihlblad, inre befäl på polisen i Skövde till Aftonbladet.


Läs mer>>


Cecilia Söderberg

0735-00 26 27
cecilia.soderberg@skagernsnyheter.se

Publicerad: onsdag, 28 oktober, 2015 - 12:43

Klimathotet eller ej


GENMÄLE KLIMAT: Kära läsare, Jag skrev en krönika i senaste Skagerns Nyheter där jag gav uttryck för min klimatoro. Nu har en läsare hört av sig och vill ge svar på tal. Jag är inte den som är den, utan låter gärna andra sanningar redovisas - Nedan kan ni läsa hur Mats Jangdal läxar upp mig. Jangdal hänvisar till olika länkar och forskning, som motvikt läs gärna: Naturvårdsverket och WWF
/Stefan Skärlund

 

Mats har ordet:
 

Läste med förfäran ledaren om klimatet i nr 17 av tidningen. Så många fel om klimatet. Ett svek mot läsekretsen och försyndelse mot uppdraget att upplysa allmänheten i frågor som diskuteras politiskt. Inget av det som påstås i ledaren om klimatförändringarna är sant! Inget! Så illa är det, allt är fel, felaktigt uppfattat, felaktigt återgivet.

Den globala medeltemperaturen ökar inte! Den globala medeltemperaturen har återhämtat sig något sedan den lilla istiden vid mitten av förra årtusendet. Kanske 1°C eller så på 150 år. Men sedan 18 år har ingen fortsatt uppvärmning kunnat registreras, trots fortsatta utsläpp av CO2. IPCC har ingen förklaring till detta, till att deras teorier och modeller inte stämmer med mätbar verklighet.

Vindarna har inte ökat, varken i styrka eller antal stormar! Tvärtom har de minskat. Men skadorna kostar mer, eftersom vi har blivit fler och byggt mer. Dessutom har vi ofta byggt på fel ställen.

Årstiderna har inte förskjutits, de håller sig inom normala variationer som kallas årsmån!

Isarna smälter inte! De varierar efter ett redan känt mönster, mellan norra och södra halvklotet. Det tycks vara så att när polarisen i norr smälter, fryser den på i söder och tvärtom. Glaciärerna är trögflytande som vanligt och de som mynnar ut i havet kalvar regelbundet.

Haven stiger med en millimeter per år, som de gjort i hundratals år! Korallöarna försvinner inte. Koraller är levande organismer som vill leva i vattenbrynet. Det "land" de skapar följer med i havets variationer, upp och ned. Öknarna ökar inte! Tvärtom så minskar de. Den lilla ökning av CO2 som skett, har gynnat växtlivet så att öknarna krymper.

Arterna dör ut i samma takt som de gjort sedan den senaste istiden! Cirka en art per år. Nya upptäcks hela tiden. Julian Simon* visade att talet om massutrotning är gravt fel. Det är han som räknat ut medelvärdet en art per år. Björn Lomborg* trodde att Simon hade fel och lät sina studenter kontrollera Simons påståenden. Till hans förvåning kunde de bekräfta att Simon hade rätt!

Vad är det för mening med att stoltsera med sin okunnighet, som många gör, när kunskap finns att få? När förklaringar finns att få från kunnigt folk? I Sverige finns en fantastisk samling av världens främsta forskare på klimatrelaterade områden. Men de släpps inte fram i media och varken allmännhet eller politiker vet särskilt mycket om den kritik de riktar mot klimathotet. Ta del av vad Wibjörn Karlén*, Gösta Walin*, Nils-Axel Mörner*, Hans Jelbring, Gösta Pettersson, Ingemar Nordin*, mfl har att säga.

Vi bor i närheten av Sveriges reservhuvudstad. Det vore en historiens ironi om det är här medborgare och press började kräva sanningen på bordet om klimatet. Det Stora Journalistpriset skulle säkerligen komma, efter några år, när storstadspressen hunnit städa i lådorna och ändra sin inställning.

Istället för att oroa sig för klimatet bör man fråga sig varför politiker, organisationer och företag bedriver propaganda om ett falskt klimathot? Den som vill ha bra tips på läsvärd litteratur kan gå in på Frihetsportalen
 

Kontinuerlig granskning av klimatbedrägeriet, på svenska, finns på www.klimatupplysningen.se och www.klimatsans.com
 

Namn med asterisk* finns på Wikipedia.
 

/Mats Jangdal, Älgarås


Stefan Skärlund

070-54 60 122
stefan.skarlund@skagernsnyheter.se

Publicerad: lördag, 24 oktober, 2015 - 19:39

Vintertid

GLÖM EJ STÄLLA TILLBAKA trädgårsmöblerna... eller hur var det nu igen?
Normaltid som vi i vardagligt tal kallar för vintertid återgår vi till på hösten, det sker den sista söndagen i oktober varje år. Vintertid 2015 infaller den 25 oktober. Normaltiden innebär att vi ställer tillbaka klockan en timma, och återgå till ordinarie tid (normaltid) igen.


Stefan Skärlund

070-54 60 122
stefan.skarlund@skagernsnyheter.se

Publicerad: lördag, 26 september, 2015 - 22:41 Foto: Örjan Jakobsson

Drömmen om ett barnhem

Pressinformation 2015-09-23: Bok om jordbävningsdrabbad by i Nepal stöder återuppbyggnad av familjehemmet ”Home of Hope” Familjehemmet ”Home of Hope” för föräldralösa barn i byn Ratankot i Nepal var nästan klart. Då raserades det av de kraftiga jordbävningarna som drabbade landet i maj i år. Nu ska boken ”Drömmen om ett barnhem” bidra till att familjehemmet byggs upp igen. Boken har tagits fram av stiftelsen Lööf Foundation och intäkterna går oavkortat till återuppbyggnaden. - Vi hade planerat invigningen av familjehemmet till den 6 juni, Sveriges nationaldag. Bara några veckor innan så förstördes nästan allt av jordbävningarna.
Vi bestämde direkt att vi skulle bygga upp det igen. Men först handlade det om att ge akut stöd, både materiellt och själsligt, säger Sophie Lööf, ordförande för Lööf Foundation, en filantropisk stiftelse utan vinstintresse. Ett hjälpprojekt är att försöka skapa ett familjehem för föräldralösa barn i Nepal. Boken ”Drömmen om ett barnhem” bygger på dagboksanteckningar skrivna av Lööf Foundations representant Johan Magnusson, som reste ned till den jordbävningsdrabbade byn Ratankot. Under tre veckor arbetade Johan dels med att stötta de nödställda byborna med såväl omtanke som medicin och mat, dels att planera återuppbyggnaden av familjehemmet.

I boken får vi ta del av Johans upplevelser och gripande möten med människor som kämpar för att bygga upp sin vardag igen. - Jag mötte mycket sorg men också mycket tacksamhet och glädje. Vi hjälpte människorna i byn med allt från tält, liggunderlag och filtar till att plåstra om skador. Men vi gav även barnen teddybjörnar, badminton-set och fotbollar. Att se hur mycket en fotboll kan betyda gjorde mig oerhört berörd, säger Johan Magnusson, civilingenjör och Lööf Foundations representant som arbetar med byggprojektering och arbetsledning av familjehemmet. Stiftelsen Lööf Foundation har sedan början av 2014 planerat och byggt familjehemmet, döpt till ”Home of Hope”, i byn Ratankot i Nepal, i samarbete med den tibetanske munken Geshe Pema Dorjee Lama.

Sophie Lööf är ordförande för stiftelsen och tredje generationens delägare av Partex Marking Systems, ett dotterbolag till Nordfas Invest. Det är Nordfas Invest som är ansvarig utgivare av boken ”Drömmen om ett barnhem” och ger ut den till förmån för Lööf Foundation. Boken ”Drömmen om ett barnhem” säljs på Bokus, Adlibris och kan även beställas på valfri bokhandel. Cirkapris är 249 kr. För mer information: Sophie Lööf, ordförande Lööf Foundation tel: 070-293 6111 e-post: sophie@nordfasinvest.se

Mer om Lööf Foundation
Lööf Foundations ska främja omsorg och utbildning av barn och ungdomar, miljövård samt social hjälpverksamhet. Lööf Foundation ingår i Nordfas Invest med huvudkontor i Gullspång. Stiftelsens ordförande Sophie Lööf är tredje generationens delägare av Partex Marking Systems, ett dotterbolag till Nordfas Invest. I början av 2013 startade Partex ett tvåårigt samarbete med Hand In Hand i Indien, en förening utan vinstintresse som arbetar för att stärka jordens fattigaste människor. Samarbetet handlade om att stötta en by att ta sig ur extrem fattigdom och det har gett mycket gott resultat. Att bilda stiftelsen Lööf Foundation var ett naturligt steg att fortsätta det filantropiska arbetet. Stiftelsen har projekt både internationellt och i Sverige. www.looffoundation.org


Redaktionen Hova

0506-36 51 20
redaktionen@skagernsnyheter.se

Publicerad: tisdag, 22 september, 2015 - 16:40

Run For Your Life - en klimatgrej

KLIMATET: Run For Your Life
- en klimatgrej

Vad känner du? Vad skrämmer dig? Vad hoppas du på?

Riksteatern genomför just nu ett projekt där de vill lyfta våra personliga berättelser om klimatförändring. Och vi som har några år på nacken kan säkert räkna upp exempel även om vi inte vill. Själv vill jag blunda och tro att det inte händer, men det hjälper ju inte varesig vår planet eller kommande generationer. Det bästa är att det inte är försent, vi kan alla göra nåt lite för att klimatförändringen ska stanna av och så småningom backa.

Riksteaterns projekt går, i korthet, ut på att belysa problemet genom att låta människor sprina en slags stafett från Arktis till klimatmötet i Paris. Varje människa som springer delar samtidigt sin erfarenhet av klimatförändring.

Nu tänker jag inte tvinga er att springa, men som en ögonöppnare tänkte jag att vi skulle kunna dela med oss av våra erfarenheter, positiva och negativa.

Vad tycker du har förändrats med vårt klimat?
Vad känner du?
Vad skrämmer dig?
Vad hoppas du på?

Detta är inte menat som någon skrämselpropaganda, utan mer som ett led i att rädda vår planet och därmed behålla en levande landsbygd. Låt oss vara positiva och hålla modet uppe. Tillsammans fixar vi det här!

Låt oss Springa för våra (och andras) liv rent bildligt genom att dela med oss skriftligen av våra historier, gammal som ung.

Tänker att det kan bli en slags följetång i vår papperstidning och/eller på vår hemsida.

Vad tror ni?

Jag t ex tycker att något har hänt med sommarsolen. Den känns ibland frätande het, inte alls som jag minns den från barndomen. Sen skräms jag av att krokusarna börjar blomma igen på höstkanten…

Glad blir jag när forskare kommer på energilösningar som inte tär på vår miljö.

Vill ni dela med er av erfarenheter där ni tycker er se resultat av klimatförändring - skriv ett ord eller längre - positivt - negativt – mejla mig: stefan.skarlund@skagernsnyheter.se

Skriv om du vill vara anonym så att jag vet om jag får publicera namn eller ej.

Bästa hösthälsning

Stefan Skärlund

PS 1 mer info: http://runforyourlife.nu/sv/
PS 2 Klimatmöte i Amnehärads församlingshem 5 okt, kl 19:00

 

Stefan Skärlund

070-54 60 122
stefan.skarlund@skagernsnyheter.se

Sidor

Du är här

Hem » Karlsborg